U.S. OFFICE OF SPECIAL COUNSEL
1730 M Street, N.W., Suite 218
Washington, D.C. 20036-4505

202-804-7000

October 4, 2018

Mr. Robert Weaver

via Erecrronic Mar.: (D

Re: OSC File Nos. AD-18-0050 and HA-19-0119

Dear Mr. Weaver:

This letter from the U.S. Office of Special Counsel (OSC) responds to your request for an
advisory opinion regarding the Hatch Act.! Specifically, you asked whether the Hatch Act
prohibits you from running for mayor of El Cajon, California. As described below, OSC has
determined that the election for mayor of El Cajon, California, is a partisan one for purposes of
the Hatch Act. Therefore, your current candidacy is in violation of the Hatch Act and you must
either withdraw from the race or resign your federal employment in order to come into
compliance with the law.

The Hatch Act governs the political activity of federal civilian executive branch
employees, including employees of the Department of Defense (DOD). See generally 5 U.S.C.
§§ 7321-7326. Among other restrictions, a covered employee may not be a candidate for
election to a partisan political office.? 5 U.S.C. § 7323(a)(3). “Partisan political office” means
any office for which a candidate is nominated or elected as representing a party whose electors
received votes in the last preceding presidential election, e.g., the Democratic or Republican
Party. 5 C.F.R. § 734.101. The Hatch Act does not prohibit a covered employee from running
as a candidate in a nonpartisan election. 5 C.F.R. § 734.207(b) and Example 1.

State or local law typically designates whether the election for a particular office is
partisan or nonpartisan. However, a law designating an election as nonpartisan creates only a
rebuttable presumption that the election is nonpartisan for purposes of the Hatch Act. See
Special Counsel v. Yoho, 15 M.S.P.R. 409, 413 (1983). Evidence showing that partisan politics
entered a candidate’s campaign—such as the candidate’s acceptance of partisan political support
or advertisement of a political party’s endorsement—may rebut this presumption. See McEntee

1 OSC is authorized by 5 U.S.C. § 1212(f) to issue opinions interpreting the Hatch Act.

2 The Hatch Act also prohibits covered employees from: (1) using their official authority or influence to interfere
with an election; (2) soliciting, accepting, or receiving political contributions; (3) soliciting or discouraging political
activity by any person who has business pending before their employing office; and (4) engaging in political activity
while on duty, in uniform, in the federal workplace, or using a government-owned or -leased vehicle. 5 U.S.C.

§§ 7323(a)(1)-(2), (4), 7324(a).
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v. Merit Sys. Prot. Bd., 404 F.3d 1320, 1325-26 (Fed. Cir. 2005) (citing In re Broering, 1 P.A.R.
778, 779 (1955)).

In evaluating whether a nominally nonpartisan race has become partisan for purposes of
the Hatch Act, we have looked to such factors as whether a candidate has sought and received
the endorsement of a political party; whether the party advertises its endorsement, either online
or through printed documents; and whether the candidate has advertised the endorsement in
either campaign materials or public forums. One of your opponents in the race, incumbent
mayor Bill Wells, has sought and received the endorsement of the Republican Party of San
Diego County (RPSDC). The RPSDC has advertised its endorsement of Mr. Wells on its
website and will be including the endorsement on at least one mailed document, its 2018
Republican Voter Guide. Furthermore, you indicated that Mr. Wells has spoken about the
endorsement during public events. We have concluded that these actions have rebutted the
presumption that the race for mayor of El Cajon is nonpartisan.

This letter serves as notice that OSC has reasonable grounds to conclude that your
candidacy in the partisan election for mayor of El Cajon, California, is in violation of the Hatch
Act. At this time, we are providing you with an opportunity to come into compliance with the
law. As stated above, you must either withdraw your candidacy or resign from your federal
employment.

If you choose to resign from your employment with DOD, please provide us with a copy
of the resignation letter you submit to your agency. If you choose to withdraw your candidacy,
you must inform the appropriate election official that you are withdrawing from the election and
follow his or her instructions as to what actions are necessary to effectuate your withdrawal. If
you are unable to have your name removed from the ballot, you must publicly announce your
withdrawal (e.g., issue a press release, write a letter to the editor) and provide supporting
documentation to OSC. Lastly, you must stop all campaign activities, including organizing or
encouraging a write-in candidacy, and no longer hold yourself out as a candidate.

Please advise us in writing of your decision, and provide documentation reflecting the
action you choose to take in order to come into compliance with the Hatch Act, no later than

Friday, October 12, 2018. Please contact OSC attorney Eric Johnson at (202)—0r
G o oy questions

Sincerely,

MMM

Ana Galindo-Marrone
Chief, Hatch Act Unit



